Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Παναγιώτης Πτερνέας: Η προέλευση της ελευθερίας μας.

 Καλημέρα. Χρωστούμε και πάλι στον Φίλο Παναγιώτη Πτ.
Προτείνω να διαβάσουμε πρώτα το Άρθρο Του. Είναι χρησιμότερο από τον Σχολιασμό μας.


Καλημέρα φίλες και φίλοι. Χαρούμενο, δημιουργικό Σ/Κ γεμάτο ανοιξιάτικα χαμόγελα.

Η προέλευση της ελευθερίας μας.

Σύμφωνα με την αρχή της αιτιοκρατίας όλα όσα μας συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή, είναι αποτέλεσμα των επιλογών, που έχουμε κάνει στο παρελθόν.
Άρα ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη σκέψη γιατί, σαν κομμάτι της φύσης, υπακούει και αυτός σε μια σειρά από αντιδράσεις. Όνειρο απατηλό η ελευθερία. Τεράστια καταστροφή για κάποιους αλλά και ανακούφιση για πολλούς. Δεν είμαστε λοιπόν υπεύθυνοι για τις πράξεις μας!!
Η θεωρία του χάους έδωσε τέλος στην ουτοπική, αυστηρά αιτιοκρατική προβλεπτικότητα του Λαπλάς και του Νεύτωνα. Από τη μελέτη του χάους συμπεραίνεται με ασφάλεια, ότι το μέλλον του Κόσμου δεν είναι καθοριστικά σταθερό. Κατά τον Πριγκοζίν, «το τελευταίο κεφάλαιο του μεγάλου κοσμικού βιβλίου δεν έχει γραφτεί ακόμα» και κατά τον θεωρητικό φυσικό Λη Σμόλιν «Οι νόμοι της Φυσικής ξαναγράφονται αυτή την εποχή».
Η κβαντική θεωρία έσπασε το γρανιτένιο κλουβί της αιτιοκρατίας. Ο Πλανκ παρατηρεί ότι ο νόμος της αιτιότητας «ούτε σωστός είναι, ούτε λανθασμένος, αλλά μια αόριστη αρχή, που μας βοηθάει να προσανατολιζόμαστε σε ένα λαβύρινθο γεγονότων». Και ο Ντέιβιντ Χιουμ αμφισβήτησε έντονα. Το να δεχτούμε πλέον ότι η φύση λειτουργεί αιτιοκρατικά, θα ήταν το ίδιο αυθαίρετο, από επιστημονική άποψη, με το να υποστηρίξουμε το αντίθετο.

Ο Χάιζεμπεργκ αντικατέστησε τον νόμο της αιτιότητας με την αρχή της αβεβαιότητας, την σπουδαιότερη αρχή της σύγχρονης φυσικής, η ισχύς της οποίας, από την στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης, οδήγησε στην δημιουργία και στην σχετική σταθερότητα των στοιχειωδών σωματιδίων και των ατόμων στη συνέχεια και συνεπώς στην εμφάνιση της αφεντιάς μας.
Η Βιολογία μας διαβεβαιώνει. Αν ρίξουμε σε ένα κύτταρο μονοχρωματική ακτινοβολία, άλλοτε το κύτταρο παίρνει ένα φωτόνιο, άλλοτε όχι.
Αν γίνει πρόσληψη του φωτονίου, άλλοτε οδηγεί στη καταστροφή του κυττάρου, άλλοτε προκαλεί στα γεννητικά κύτταρα τις γνωστές μεταλλάξεις, οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε κύτταρα διαφορετικά από το μητρικό. Αυτά τα νέα κύτταρα, ίσως επιβιώσουν και πολλαπλασιαστούν, ίσως και όχι. Έτσι, η αβεβαιότητα, το τυχαίο και το απροσδιόριστο υπεισέρχονται παντού. Η φύση λειτουργεί πιθανοκρατικά όχι από αδυναμία μας σε ακριβείς μετρήσεις, αλλά λόγω εγγενούς ιδιότητας της.
Η αρχή της απροσδιοριστίας είχε βαθιά επίπτωση στην εικόνα του ανθρώπου για τον κόσμο και ενώ πέρασε ένας αιώνας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. «Νομίζω πως μπορώ να πω με βεβαιότητα πως κανείς δεν καταλαβαίνει την κβαντική μηχανική» είχε πει κάποτε χαρακτηριστικά ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν. Υπάρχει άραγε λόγος ενασχόλησης με τέτοιες δυσνόητες θεωρίες, οι οποίες μπορεί να μην οδηγήσουν πουθενά; Ο ίδιος δηλώνει με έμφαση. «Η θεωρητική Φυσική είναι σαν το σεξ: κάπου-κάπου προκύπτουν αποτελέσματα με πρακτική αξία, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε».
Πάρα πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τίποτα με αυτή την ερμηνεία της πραγματικότητας, συμπεριλαμβανομένου του Αϊνστάιν, ο οποίος είπε την φράση «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν». Οι προβλέψεις της κβαντικής θεωρίας όμως έχουν αποδειχθεί ξανά και ξανά μέσω αμέτρητων πειραμάτων. Ο Στίβεν Χόκινγκ παίζοντας με τις κοσμολογικές αλλά και τις μεταφυσικές έννοιες και έχοντας κατά νου τις μαύρες τρύπες, θέλησε να παρουσιάσει σε μία εικόνα τις διαπιστώσεις του λέγοντας: «ο Θεός όχι μόνο παίζει ζάρια με το Σύμπαν, αλλά και τα ρίχνει τόσο μακριά, που δεν μπορούμε να δούμε τι έφερε».
Σήμερα κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα της κβαντομηχανικής. Μπορεί να μην έχουμε καταλάβει απόλυτα τον τρόπο λειτουργίας της, αλλά χωρίς αυτή δεν θα είχαμε ένα σωρό συσκευές, που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως οι ακτίνες λέιζερ, το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, οι κρυσταλλοδίοδοι, οι υπεραγωγοί, υπολογιστές, οι τομογράφοι ή δεν θα μπορούσαμε να ερμηνεύουμε τους χημικούς δεσμούς, τη δομή των ατόμων, την ηλεκτρική αγωγιμότητα, τις μηχανικές και θερμικές ιδιότητες της ύλης, της παραγωγής ενέργειας στα άστρα κ.λ.π.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη που εξακολουθεί να προβάλλεται από σχεδόν όλους τους φορείς επικοινωνίας, η αταξία, η αβεβαιότητα και η τυχαιότητα είναι απλά φαινομενικές λόγω αδυναμίας της σημερινής επιστήμης να ανακαλύψει τα πραγματικά αίτια και τους τελικούς φυσικούς νόμους. Εδώ βλέπουμε μία ιδεολογική εμμονή να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων τα ακλόνητα συμπεράσματα της πιο όμορφης φυσικής θεωρίας. Η επιβίωση ενός «μεγαλοπρεπούς» ολοκληρωτισμού!! Ίσως θα πρέπει να χωνέψουμε, είτε μας αρέσει είτε όχι, ότι η φύση δεν δρα ιδεοληπτικά και ούτε μπορούμε να της επιβάλουμε να μας απαντήσει σύμφωνα με τις εμμονές και τις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις και προκαταλήψεις. Μόνο η ιστορία παραχαράσσεται και πάντοτε πρόσκαιρα. Στο τέλος η αλήθεια λάμπει. Τέτοια προβλήματα δυστυχώς λύνονται και με το σπαθί όπως: «Το σύμπαν υπήρχε ανέκαθεν ή υπάρχουν παράλληλα ή ανακυκλούμενα σύμπαντα», παίζοντας επικίνδυνα με την έννοια του απείρου. Όμως ο Λη Σμόλιν είναι κατηγορηματικός. Τίποτα πιο αφύσικο και άχρηστο για μια φύση να κάνει κατάχρηση πλούτου, όταν σε κάθε βήμα μας αποδεικνύει την ομορφιά της, την απλότητα της και την οικονομία της. Παραμένουν όμως οι φανατικοί «ειδήμονες» κατενθουσιασμένοι με μία αστήρικτη υπόθεση, αρκεί που ικανοποιούνται οι φαντασιώσεις τους. «Στηρίξου στις ιδέες σου, έτσι κι αλλιώς θα καταρρεύσουν».
Το χάος και η απροσδιοριστία φαίνεται να ενώνει τους αιτιοκρατικούς νόμους της κλασικής φυσικής και τις πιθανότητες. Συνεπώς το Σύμπαν είναι δημιουργικό και η έννοια της ελευθερίας είναι πραγματική.

Η αρχή της αβεβαιότητας αποτελεί θεμέλιο για την ελευθερία μας, γιατί αφήνει χώρο στο απρόβλεπτο, στο εξαίφνης, το οποίο μας σώζει από την οδύνη μιας σκληρής ακολουθίας αιτίων και αιτιατών.
Τελικά η ελευθερία μας να επιλέγουμε καθορίζεται από τη φυσική πραγματικότητα, ξεπήδησε από αυτήν και από τότε εκδηλώνεται ως η υψηλότερη έκφραση της ατομικής και κοινωνικής μας φύσης. Τώρα το αν κάποιοι επιχειρούν να την στραγγαλίσουν ματαιοπονούν γιατί η αντίδραση θα είναι εξίσου σφοδρή.





🌿🍇🌿 Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Μ Ο Σ 🌿🍇🌿
"Ο Θεός μας Εκπλήσσει με την Ποικιλία των Λύσεων που μας προσφέρει Δωρεάν και Ο Θεός εκπλήσσεται για την Ποικιλία των Δικαιολογιών μας, για ποιόν λόγο δεν επιλέγουμε την Ορθή Λύση στην Ώρα της"
Συμβαίνει. Διότι ζούμε με τα λάθη των γύρω μας.
Μια καινοτόμος Λύση, να μην επαναλάβουμε τα δικά μας Λάθη. ΙόΦ 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις